Slukhål Lidingö
Slukhål i Lidingö kan uppstå av flera anledningar. Slukhål är många gånger anledningen till varför markstabilisering behövs i Lidingö.
När sjunkhål, som slukhål ibland kallas, uppstår i Lidingösregionen finns det alltid logiska förklaringar som kan ge insikter om händelseförloppet.
Många slukhål i Lidingösområdet är oväntade, och beroende på var skadorna uppstår så kan de bli såväl omfattande som allvarliga. Som tur är så finns det effektiva åtgärder.
Slukhål i Lidingö – oväntade men inte oförklarliga
Vissa slukhål i Lidingösområdet kan byggas upp obemärkt över tid innan de uppdagas.
Andra slukhål uppstår plötsligt och oväntat.
Oavsett vilket så kommer de som en obehaglig och överraskning.
Om det sker mitt i Lidingö eller i ett bebyggt område i förorterna så kan det påverka såväl infrastruktur såsom vägar och broar som bostäder i regionen.
Det finns dock alltid logiska förklaringar till varför slukhål skapas, inte bara i Lidingösområdet.
- Marken är rörlig och organisk och förändras över tid
- Ett av de vanligaste skälen till att slukhål bildas, främst internationellt, är karst (ett vittringsfenomen som oftast uppstår i områden med kalkstensberggrund
- Fenomenet är dock sällsynt i Sverige, och det är i regel ännu mer sällsynt att det finns byggnader eller andra konstruktioner som kan skadas i närheten
- Marken börjar vittra när vatten sipprar ned i den eftersom vatten med låg PH-halt löser upp kalksten och andra typer av mjukare bergarter.
- Detta skapar då över tid allt större grottor, sprickor och håligheter.
- I Lidingö uppstår slukhål dock oftast på grund av vattenläckage från närliggande ledningar som börjat läcka
- Vattnet ”spolar” bort jord och grus vilket lämnar hålrum under markytan
Enkelt förklarat så skapas ett slukhål när ett grottak spricker och marken faller ner i hålet som bildas.
STARTA ARBETSPROCESSEN REDAN NU
Mänskligt skapade slukhål förekommer också i Lidingö
Många slukhål i Lidingö kan dock vara följden av människors aktiviteter.
Det är t.ex. ganska vanligt att slukhål skapas i Lidingös stadsmiljöer eller andra bebyggda områden om en rörledning brister och stora mängder vatten rinner ut i marken.
En annan vanlig anledning till slukhål som oavsiktligt skapats av människor är t.ex. övergivna gruvor och tunnlar.
När gruvor stängs och överges så lämnas ett omfattande utrymme av tunnlar och schakt under marken, vilket ökar förutsättningarna för att slukhål bildas.
Svårt att förutse och förebygga sjunkhål i Lidingö
Eftersom marken är väldigt rörlig och förändras över tid så kan den ibland bedömas som säker vid en undersökning, men om förutsättningarna sedan ändras i framtiden så kan riskerna för att slukhål bildas i Lidingö snabbt öka.
- Det bästa tipset för att uppnå en kontinuerlig säkerhet och bli uppmärksam på ifall något är på väg att rasa är regelbundna geotekniska markundersökningar
- Ett annat viktigt steg är också att skapa en bra markstabilisering
- Det ger dig en extra säkerhet ifall slukhål skulle uppstå
Vi på Stabtech utför både geotekniska markundersökningar samt markförstärkningar i Lidingöstrakten.
Vanliga frågor & svar rörande slukhål/sjunkhål Lidingö
Var i Lidingö kan vi få hjälp med att åtgärda ett slukhål?
Stabtech hjälper dig på Lidingö, Lidingö kommun (såsom Askrike, Baggeby, Björnbo, Brevik, Grönsta, Gångsätra, Gåshaga, Hersby, Herserud, Högberga, etc) samt runt om i lidingöregionen (såsom t.ex. i Bergshamra, Danderyd, Djursholm, Gärdet, Hjorthagen, Nacka och Solna kommun) med rådgivning och snabba åtgärder om ett slukhål oväntat uppstår.
Lidingö, axplock | Lidingö kommun, axplock | I regionen, axplock |
Killinge Kottla Käppala Larsberg Mosstorp Mölna Näset Rudboda Skärsätra Sticklinge udde Stockby Storholmen | Askrike Baggeby Björnbo Brevik Grönsta Gångsätra Gåshaga Hersby Herserud Högberga Islinge | Bergshamra Danderyd Djursholm Gärdet Hjorthagen Norra Djurgårdsstaden Solna Stockholm Stocksund Vasastan Vaxholm Östermalm |